Navigaciniai prietaisai ir įrenginiai

Navigaciniai prietaisai ir įrenginiai

Kodėl?

Kelionės jachta yra neįmanomos be geros navigacijos. Ilga laiką pagrindinė navigacija laive buvo kompasas, popieriniai (galiojantys) jūrlapiai, cirkulis (prietaisas atstumams ant jūrlapio matuoti), kitos navigacinės braižybos priemonės ir kiti instrumentai.

Kai kurie instrumentai tokie kaip kompasas lieka ir yra nepakeičiami, tačiau šiuolaikinės naujos technologijos gana aktyviai stumia popierių į užmarštį. Technologijų navigacijai pasirinkimas grubiai būtų skirstomas į: ploteris su atminties kortelėse įrašytais jūrlapiais arba plančetės ir išmaniosios programėlės su tais pačiais elektroniniais jūrlapiais.

Kadangi ploterių kainos, pagal jų dydį ir išmanumą,  svryuoja nuo 600 iki begalybės nutarėm  kad mūsų alternatyva turi tam tikrų rimtų pliusų. Mes naudojam Ipad’ą, kuris atitarnavęs 5metus, dėl baterijos susidėvėjimo garantinio serviso buvo pakeistas į naują už 130 eurų priemoką, uždarytą patikimame vandens nepraleidžiančiame dėkle už 40 eurų (su parsiuntimu) iš šio puslapio ir pritvirtintas, tvirto plastiko detalėmis, kurias patys susirinkome pagal esamą poreikį ir atsiliepimus iš šio puslapio, įtvirtinimas susidėjo į apytiksliai 60 eurų sumą. Tiek dėklo, tiek tvirtinimo detalių kokybei priekaištų neturime.

Naudojamos programėlės.

Jau keletas metų kaip aktyviai naudojomės Navionics programėle. Visa Viduržemio jūra metams 60 eurų, paskui jei nebesumoki pinigų, visi parsisiųsti jūrlapiai išlieka tik jie nebeatnaujinami. Kiek teko naudotis buvo tikslus net pačiose kebliausiose situacijose (kai naktį įplaukinėjom labai siauru, negiliu farvarteriu, kurio bujai neapšviesti). Per tris metus nesusidūrėme su jokiais neatitikimais, naudojom nuolat. Labai paprastas ir suprantamas valdymas, aiškūs kontūrai, ženklai su paaiškinimais, dažniausiai nurodyti teisingi uostelių kontaktiniai duomenys. Taip pat yra potvyniai atoslūgiai ir orų prognozės.

Kai įsigijijom AIS įrenginį, pastarasis nedraugauja su Navionics ir neuždeda savo sluoksnio ant ekrano, įsigyjom Isailor programėlę. Internetiniuose pasaulio platybėse rašo, kad jis net tikslesnis ir patikimesnis už Navionics, bet jo suprantamumas ne toks aiškus ir patogus, nors perprasti pagrindines funkcijas 10 min tikrai užteks. Prie didžiausių jo pliusų būtų galima priskirti MOB (žmogus už borto) mygtukas, nakties rėžimas, AIS visus laivus uždeda tiesiai ant jūrlapio.

Jei lyginti siunčiamų jūrlapių kainą – labai panaši, Navionics duoda už didesnę sumą platesnius regionus, ISailor už pigiau bet skaido mažesniais regionais. Neatliktus didelių  skaičiavimų galima teigti, kad visumoje kaina bus labai panaši, jei plauksite lėtai, ir Isailor bus šiek tiek brangesnis jei skrosite jūras greitai ir keliausite plačiai.

Privalumai:

Mūsų pasirinkta navigacijos sistema: Ipadas, dėklas, kokpito pritvirtinimas, į vietą atvestas tiesioginis krovimas ir elektroninė navigacijos programėlė sukainavo iki 250 eurų, todėl galima teigti, kad tai pigus sprendimas.

Didžiausias tokios sistemos privalumas – nutrūkus krovimui, plančetė atlaikys dar bent 5 valandas, sudužus/netekus šio įrenginio kaip alternatyva laukia pakrautas kompiuteris ir telefonai. Vėlesniems plaukimams, planuojame įsigyti papildomą plančetę, naudojamą tik navigacijai, kaip dar vieną alternatyvą, kuri galėtų nedelsiant perimti darbą. Taigi įvykus gedimams dar turime nemažai alternatyvų, jau nekalbant apie stale saugomus klasikinius popierinius jūrlapius.

Kitas didelis pliusas, montavimo įrenginys toks patogus, kad plančetę galima persukti net į visiškai priešingą pusę, taigi galima išsitiesti kokpite naktį, įrenginį atsukant sau į veidą.

Taip pat pliusas, tame pačiame ekrane matomas ir AIS (pasidalinus ekraną) arba jį galima užsidėti ant jūrlapio kaip papildomą sluoksnį, todėl patogu ir neužima papildomos vietos.

Iš savo nedidelės patirties, galima teigti, kad  šis būdas pakankamai patikimas (žinoma įsisvertinant mūsų plaukimo sąlygas, greičius ir kitus “kruizinimo” niuansus).Programėlių elektroniniai jūrlapiai yra dažnai atnaujinami, bet kainuoja pigiau nei ploterių kortelės, o plančetė atlaikė jau ne vienerius metus net be papildomų apsaugų.

Trūkumai:

Plaukimo metu pagrindinis pastebėtas trūkumas ir bėda kaip ir visų ploterių su liečiamais ekranais lauke, po pusės nakties taškymo druskuotas ekranas pradeda nebeklausyti sugrubusių, sūrių pirštų, bet tai išsprendėme jo nuvalymu.

Kita problema, ant saulės spindulių ekranai turi savybę “išdegti” ir išblukti, tai reikės suplanuoti papildomą apsaugą, kai jis nenaudojamas.

Komentaras:

Džiaugiantis naujomis technologijomis reikėtų neužmigti per daug ir bent profilaktiškai panaudoti popierinius jūrlapius vien dėl įgūdžių saugojimo, be to, galiojantis plaukiojamo regiono jūrlapis ir locija laive vistiek bus būtinas ir reikalingas kaip dokumentas, todėl popieriaus vistiek nesutaupysite.

Taip pat dažnai sulaukiame priekaištų, kad tai nerimtas sprendimas, nes tai neva neatlaikys kažkokių kritinių sąlygų. Tačiau čia galima pasakyti, kad patiems teko būti naujuose/senuose charteriniuose laivuose, kūrių ploteriai dažniausiai “grybavo”. Ne kartą matėme kaimynus bandančius išsiaiškinti  su savais ploteriais, taigi tiesa ta, kad visa technika genda ir byra, ir ne visada pats brangiausias sprendimas bus patikimiausias. Beje, jei vistiek esate tikras, kad norite tik tikro laivinio ploterio, tai iš patyrusio, tai dešimtis metų superjachtom diegiančio žmogaus  gavome rekomendaciją, niekada nežiūrėti liečiamų ekranų, o kaip vieną senų/patikimų/gerų brandų rekomendavo Furuno, pasak jo, ne toks gražus ir patogus, bet gerai tarnaujantis ir patikimas.

Prie navigacijos prietaisų jau nebepaminėjome jau pagal nutylėjimą suprantama reikalingų žiūronų, pelengatoriaus. Sektstanto neturim, bet šio dar pamokos ateities planuose.