Jachtos žiemojimas Kanaruose

Jachtos žiemojimas Kanaruose

Kodėl?

Windarellą įsigijome Sicilijoje ir atsitrenkėm į Kanarus tik peržiemojimui, nes Viduržemio jūroje siaučia dideli vėjai, o temperatūra smarkiai nukrenta, jei dar saulėtą dieną galėtumėme pavadinti lietuvišku pavasariu, tai naktimis, kai temperatūra nukrenta iki 5, laive ant vandens pasidaro ne juokais šalta. Norėjome labai į Karibus, bet supratome, kad viskas per greitai ir nespėsim pasiruošti. O plaukti ir pasidarbuoti prie laivo norėjosi, tai nutarėm, kad gera mintis žiemoti Kanaruose. Kanaruose yra keletas salų vienos gražesnės, kitos modernesnės, tai kaip išsirinkome, ne tokią populiarią Gran Kanariją?

Las Palmas Marina Muelle deportivo

Privalumai

Las Palmas viena pigiausių marinų Kanaruose. Mėnuo 44 pėdų jachtai nuo 250 iki 300 eurų (kodėl kaina kinta nežinome), bet į kainą jau pilnai įskaičiuotas vanduo, elektra, viešieji dušai ir tualetai. Labai gerai kad marina yra didelio miesto centre, tai garantuoja normalų socialinį gyvenimą, parduotuves, reikiamą servisą, didelį visko ko tau gali prireikti pasirinkimą. Be viso to, iki sausio galo čia buvo tikrai dar karšta, vasario mėnesio daugiau apsiniaukusių dienų ir palyja bet 18 žemiau nekrenta, todėl patogu gyventi ir ruoštis laivą. Marina didelė, tvarkinga ir saugi, be įėjimo kortelių įeiti praktiškai neįmanoma, o kaimynai gana atidžiai pažiūri, ką įleidžia. Šalia marinos yra nedidelis pliažas  tinkamas greitoms saulės vonioms, nors maudytis dėl aplink supančių laivų nerekomenduotumėm .

Trūkumai

Atvykti čia galima tik lapkričio gale kai išvyksta ARC (kruizerių lenktynės per Atlantą). Atvykus visuomet (nesvarbu kokie orai ar kas besidėtų aplink) PRIVALOMA tvarka reikia bent viena ar pora naktų išmiegoti uostelyje ant inkaro  (teko girdėti, kad ir savaite pamiega), inkaro kaina apie 4 eurai nakčiai. Uostelyje vietos niekaip nesaugomos ir nerezervuojamos, o dėl  anksčiau išvardytų pliusų, norinčių netrūksta, taip kad gera prognozė savaitei, geras inkaras ir valtelė jau turėtų būti jūsų sąraše. Kitas minusas, iki šiol buvom įpratę apsipirkinėti internetu… Deja stovinti Kanaruose arba prekės nesiunčiamos arba už kosminę kainą, dar atsiranda muitai, kurie kartais minusuojami arba pridedami, žodžiu internetu apsipirkinėti nėra taip paprasta. Nors marina ir šalia, bet triukšmas netrukdo, labiau trukdo kaimynai “kruizeriai” atliekantys mažus ir didelius remontus aplink. Kartais tekdavo prižvelgti ir pasisaugoti, kad vienas kitas gudresnis nepradėtų pjaustyti ir metalo…Bet iš principo apsigindavom.

Komentarai

Atplaukti čia truko 4 paras parplauksim per kokias 10 (skaičiuojant nuo Gibraltaro), būsim čia prabuvę apie 4 mėnesius. Kadangi mes čia visą laiką gyvenom, tai džiaugiamės žiemojimu: šilta, pigu, plius galim dar kažkur ir pakeliauti.

Kitos salos ir marinos:

Gran kanarija

Pasito blanco uostelis pietuose tarp atostogų namelių ir golfo aikštynu, su degalinės dydžio parduotuve, stovėjimo kainos nežinom, aplink nieko nėra.
Puerto de Mogan, pietuose gražus turistinis miestelis, už naktį sumokėjom 36, galimybės pasilikti ilgiau, bent šiuo metu nėra.
Puerto de las Nieves/Agaete šiaurės vakarinėje dalyje gražus miestelis, bet vos keletas jachtų stiebų marinoje interneto platybės rašo, kad visiškai nedraugiška aplinka jachtoms: švartuojies prie betoninės sienos, kur  per atoslūgį neišlipsi, dideliais greičiais laksto didelis keltas sukeliantis neblogą bangą ir gyvai matėm, gražią ramią dieną galima sutikti lūžtančių bangų. Nemanau, kad yra galimybė pasilkti ilgiau, o ir vargu ar būtų saugu.

Tenerifė

Santa Cruzas vienai nakčiai sumokėjom 30 eurus, imant ilgiau, gal būtų šiek tiek pigiau, sostinės centras, daug veiksmo ir parduotuvių.
San Miguel uostelis įsikūręs tarp viešbučių, vienintelė pasiekiama parduotuvėlė viešbučio mini marketas, aplink nieko nėra, kainos nežinome, bet įprastai pietiniai uosteliai kaip turistų pagrindiniai taškai brangesni.
Las galletas, gražus kaimas, skanus maistas, labai geras oras šalia pasiekiama La gomeros sala, bet neturi vietų ir mėnesiui kaina apie 1000 eurų.

Fuertoventura Taip ir nepasisekė išmėginti patiems. Bet pagal interneto duomenis:

Morojable galima sustoti, bet prie tam tikrų sąlygų stovėti labai ne kas, marina viduryje niekur, rišamasi prie pantonų be elektros ir vandens arba inkaruojamasi.
Grand Tarajal, sako kad būna keletas vietų svečiams arba inkaruojamasi, bet priplaukti nepavyko.
Coralejo. Sostinė, keletas vietų užsukusiems svečiams, bet neilgiau 3 parų, prie tam tikro vėjo krypties  stovėjimas apibūdinamas kaip košmariškas. Buvom įplaukę išvarė, nes neturėjo vietų (nors mums pasirodė kitaip).

Lanzerotė:

Arecifėje, gražu, marina kainavo 40-50 eurų naktis, bet didelis miestas šalia yra šioks toks jachtų servisas.

Playa blanca/Marina rubicon –  visiškai turitinis baltas  gražus miestelis, be jokių artimų rimtų parduotuvių, kaina parai 36 eurai.

La gomera, La Palma ir El Hierro labai gražios salos, bet turi praktiškai tik po vieną pagrindinį uostelį, priima svečius, bet internete apie galimybę pasilikti ilgiau nėra žinių. Plius salos įdomios aplankyti, bet su parduotuvėm ir servisu (jei planuotumėt pasiremontuoti) bus keblu.

Pabaigai LABAI SVARBU. Viduržemyje buvom įpratę, marinas ir uostelius apskambinėti ir pasiteirauti iš anksto apie užimtumą ir kainas. Čia tokį būda teks pamiršti, praktiškai nė vienas uostelis neatsiliepia jokiu duotu, internete ar Navionics’e nurodytu telefonu (išskyrus Las Palmas, Santa Cruz, Puerto de Mogan ir Las Galletas). Susiplanuoji, plauki ir tikiesi, kad įsileis. Viskas būtų smulkmena, jei ne tas faktas, kad esam Atlanto viduryje, o šis salynas labai saugių inkaraviečių gausumu ir pasirinkimu negali pasigirti. Taip, kad sėkmės 🙂