Viskas ką reikia žinoti apie darbą jachtų industrijoje

Ar kada teko kurortuose stebėti prabangias jachtas? Ar kada susimastėte, koks ten verda gyvenimas ir ką veikia, tie polo marškinėlius vilkintys žavūs jaunuoliai? Darbas jachtų industrijoje – dar negirdėjote?  Kas tai per darbas, ko reikia norint čia dirbti ir kaip rasti tokius darbus, apie viską glaustai ir paprastai…

Ne paslaptis, kad puikius jūreivius ir kapitonus ruošia Klaipėdos Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla. Bet jei tavęs nežavi didelis ir sunkus komercinis laivynas, o žavi jachtos ir šilti kraštai, super-jachtų industrija gali būti puikus pasirinkimas!

Tiek auksinės burinės, tiek šalia esančios motorinės jachtos priežiūra užsiima samdyti darbuotojai ir visi bendrai jie priklauso Jachtų industrijai

Jachtų industrija yra viena geriausiai apmokamų sričių, kur veržiasi, net geriausiai gyvenančių šalių gyventojai. Mes ir ten viena koja pabuvojome, todėl norėtųsi papsakoti daugiau. Apie darbą šioje srityje Lietuvoje labai mažai žinoma, o neretai ir apipinta pasakomis ir legendomis.

Darbas jachtų industrijoje nuo ko pradėti?

Pirmiausia, tai  reikia turėti noro ir ryžto dirbti. Gera žinia (netaikant į Mega jachtos kapitonus) – trinti universiteto suolo nereikės. Bloga žinia, priklausomai, nuo to, kurių pareigų norėsite ir apie kokį atlyginimą svajosite, reikės atitinkamai investuoti į tarptautinius kursus ir gauti licenzijas. Beje, atkreipiam dėmesį, kursai tikrai nepigūs, bet apie tai plačiau…

Gal visai neblogas gyvenimo nuotykis?

Darbas jachtų industrijoje: pareigos ir darbai

Deckie – denio darbuotojai (pagalbininkai) iš principo daro VISKĄ, ką reikia daryti, visa eksterjero tvarka ir švara, elementarus remontas, šveitimas, įrangos paruošimas, švartavimosi ar burių (jei burinė jachta) darbai. Paprastai tariant visi nesmagūs, nemalonūs ir neįdomūs darbai priklauso jiems.

Stewardess – stiuardesė iš principo panašiai kaip deckiai daro viską, ką reikia, bet pagrinde jos rūpinasi interjero švara  ir tvarka, serviruoja stalus, apatarnauja ir asistuoja svečiams. Neretai mažesnėse jachtose šios dvi pozicijos yra suplaktos į vieną ir skelbime ieško deckie/stew, didesniuose  jų būna net po kelis.

Chief Stewardess – tai vyresnioji stiuardesė prižiūrinti ir vadovaujanti kitoms stiuardesėms, atsakinga už jų darbo kokybės užtikrinimą, dekorą, interjerą, svarbesnius darbus ar sprendimus, dirba šiek tiek mažiau nei jaunesniosios, bet neša daugiau atsakomybės ir pareigų.

Bosun – bocmanas, atsakingas už darbų vykdymą ir priežiūrą, turi daugiau patirties ir gali dirbti svarbesnius darbus nei eilinis deckis, kuruoja visus žemesnius deckius.

Mechanic (engineer) – ši pozicija ypatingai svarbi ant motorinių didelių jachtų, kartais būna net keli padėjėjai užtikrinantys nepriekaištingą variklių darbą.

Captain – kapitonas – priklausomai nuo dydžio jis gali turėti ir keletą padėjėjų, jis atsako už laivo būklę, stovį, maršrutus, kelionės planavimus ir VISĄ įgulą bei svečius.

Chef – laivo šefas (kokas) – pareigų svarbumas priklauso nuo jachtos dydžio. Kai įgulos labai mažai, ypač burinėse jachtose, maisto gaminimą priskiria stiuardesėms ar deckiams; jei super-jachtos didžiulės, šefas priskiriamas prie aukščiausio laiptelio, jo atlyginimas neretai būna sekantis po kapitono ir jis dar turi visą armiją pagalbininkų.

Aukščiau išvardintos pozicijos yra pagrindinės, tačiau žinoma priklausomai nuo laivo dydžio, savininkų įnorių, dažnai jachtose būna daugybė kitų pozicijų: SPA darbuotojos (masažistės, manikiūrininkės, visažistės ir t.t.), vandens pramogų  instruktoriai (narai, kaituotojai, burelentininkai, treneriai), iždininkas (žmogus vaikščiojantis ir tik apmokantis sąskaitas), net sraigtasparnio pilotai (jei jachtos tokius turi), todėl visų galimų specialybių tikrai negalime aptarti.

Eilinė diena ofise. Nuotrauka skolinta iš šio puslapio

Kursai ir jų kainos

Jei esate jaunas, kišenėje švilpia vėjai, o entuziazmas ir norai dideli, žinoma taikysite į pačias žemiausias pozicijas. Todėl  reikėtų sutaupyti bent patiems svarbiausiams kursams, be kurių su jumis nesikalbės, nei įdarbinimo agentūros, nei jachtų savininkai yra:

PAGRINDINIAI KURSAI

SOLAS kursai arba kitaip STCW – tai išgyvenimo jūroje kursai trunkantys apie savaitę, juos galima atlikti ir Lietuvoje (daugiau apie kursų detales Solo kursai)ir užsienyje. Šiame kurse galaustai dėstomi, jūrų teisės pagrindai,  išsamūs pirmosios pagalbos suteikimo pagrindai, išgyvenimo jūroje taisyklės ir praktika, priešgaisrinė sauga pagrindai ir praktika. Kursai yra tarptautiniai ir visiškai nesvarbu, kurios šalies atestuotus STCW kursus pasirinksite, šis sertifikatas galioja visame pasaulyje. Beje, sertifikatas yra privalomas be išimties visiems dirbantiems jūroje, nepriklausomai nuo pozicijų. Kaina Lietuvoje – 390 eurų.

Medicininė pažyma arba ENG1 – tai jūsų sveikatos pažyma ir įrodymas, kad esate pakankamai sveikas dirbti jūroje. Patikros žinoma labai priklauso, nuo tos šalies taisyklių ir tvarkos, tačiau dokumentas galioja visame pasaulyje. Simas gavo pažymą Klaipėdos jūrininkų ligoninėje sumokėjęs apie 80 eurų, teko kelis kartu važiuoti, šiek tiek daugiau biurokratinės gaišaties, bet kai ką ištikrųjų patikrinimo, nors pati pažymos forma labai primena praeitus laikus. Aš saviškę medicininę apžiūrą atlikau Maljorkoje kainavo dvigubai daugiau, bet viename kabinete, patikra įvyko tik atsakymų stiliumi per pusvalandį, bet popieriukas, tai jau labai gražus 🙂 Jūsų teisė rinktis.

Turint šiuos kursus, jau galite pradėti ieškoti laimės. Greičiausiai į super-jachtą nepateksite, bet galimybių tikrai atsiveria nemažai…  Jei norite, daugiau reikės tobulintis toliau, o  kursų pasirinkimų yra begalės (kaip ir darbinių pozicijų).

PAPILDOMI KURSAI

Dinghy driving license – nedidelių motorinių ribų vairavimo sugebėjimas ir teisės, kad galėtumėte perkelti svečius į krantą ir atgal. Iš stiuardesių dažnai reikalauja būti baigus papildomus Hospitality service  (įvairių lygių), kad galėtumėte rūpintis tvarka ir svečių priėmimu pagal pačias naujausias mados tendencijas ir stardantus. Šių elementarių kursų kainos svyruoja žinoma nuo mokyklos ir šalies, bet kainos orientacisškai prasidėtų nuo  800 – 1000 eurų.

Atminkite, kad bet kurie turimi kursai ir gebėjimai praplatinantys jūsų veiklos galimybes yra labai mėgstami. Todėl jei kišenėje turite tokius kursus kaip, someljė, nardymo, kaitavimo, kinezeterapijos, pilateso, trenerio, manikiūrininkės, mėgstat gaminti  ir t.t.  tai bus tik didžiulis pliusas iškeliantis jus aukščiau konkurentų.

Aukštesnio lygio pozicijoms yra skirtingų lygių kapitonų, inžinierių, pamainos vado, net sraigtasparnio valdymo ar virtuvės šefų kursai. Kadangi tai aukštesnio lygio kursai, tai jų kaina žymiai didesnė, o patirtis yra privaloma. Kursų idėjas ir kainas galite pasižiūrėti viename iš daugelio tokius kursus rengiančių įgulos rengimo akademija.

Tiesa, svarbu paminėti, kad be kursų, dirbant šioje srityje yra labai svarbu etiketas ir kultūra, jei pas jus patirties begalė, bet sąžinė neleidžia atsišvartuoti, gerai “neprisveikinus“ Neptūno, mėgstate ramiai parūkyti vairuodamas ar dalintis savo istorijomis su svečiais, ši industrija gali būti ne jums. Etiketas, švara, tvarka ir savęs valdymas yra privalomi.

Darbo vieta gali būti labai įvairi, nu0 medinės klasikos su burėmis, iki kosminio erdvėlaivio vaizdo motorinių

Bet ar verta tiek į investuoti?

Darbas jachtų industrijoje yra vienas geriausiai apmokamų darbų. Atlyginimai – labiausiai mitais ir legendomis apipinta sritis. Mūsų atsakymas būtų – investuoti verta, nes atlyginimai (su kursais) net ir žemiausioje grandyje prasideda nuo 2000 eurų per mėnesį. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, teko matyti, kad žmonės diskutuoja viešoje grupėje, kad kažkas ieško darbuotojo už 1800, kas per apgaulė? Tai net ir žemiausiam atlyginimui yra BŪTINI kursai ir patirtis, jei kažkas siūlo padirbėt be licenzijų ir patirties, tai galėčiau pasakyti, kad visai pasisekė…

Standartiniai atlyginimai

Trumpai apibendrinant, žemiausios pozicijos gauna nuo 2000 iki 3000 eurų per mėnesį. Aukštesnė – maždaug nuo 3000 ir gali kilti iki nesuvokiamų skaičių, tačiau tam būtina patirtis ir galybė žinių. O į tuos kaimyno pasakotus 4000 už nieką, pirmą kartą kalbantis dėl darbo  geriau netaikykite. Bet, kad pakelti jūsų motyvacija kilti aukštyn, superjachtų kapitonams (turintiems teisę vairuoti pagal tonažą, ne pada dydį) sumos gali būti ir n-iolika tūkstančių už mėnesį ir tai tikrai ne lubos 🙂

O jei jūsų kaimynas išdidžiai pasakoja (girdėjom ir mes tokių 🙂 ), kad algos tai nuo 4000, net ir deckiui be jokių papildomų licenzijų ir ten nieko nedaro, tik su vandens motociklais visą dieną “raižo”, o su kiekviena išlaikyta licenzija dar plius 1000… Tai tikrai ne. Tas žmogus arba meluoja, arba daro kur kas daugiau negu nori pasakoti  🙂 Taip pat, žinoma, kainos lengvai gali kilti ir kristi priklausomai nuo laivo, pasaulio vietos ir panašiai, bet mes kalbam apie daugmaž standartą.

Dienos uždarbis

Prie atlyginimo temos reikėtų dar trumpai  aptarti vieną populiarią darbo galimybę – vienadienis pagalbininkas. Labai populiarus dalykas dideliuose jachtų centruose (marinose) prieš sezoną, kai vyksta laivų paruošimas, ieškoti dienos darbų. Daugybė jaunų žmonių kursuoja po pantonus siūlydami savo pagalbą. Normalus dienos atlygis už tokį vienadienį darbą pvz. Palmoje yra 100 – 150 eurų už dieną. Paprastai tai būna gana juodas darbas pvz. tankų valymas, plovimas, šveitimas (darbai be didelės rizikos kažką sugadinti).

Būna žmonės greit suskaičiuoja, kad toks juodadarbis už mėnesį,  turėtų gauti nuo 3000 (nes dauginant 30 dienų ). Tai taip nėra. Nes pirmiausia, tai yra sunkus, laikinas ir vienadienis darbas, todėl dienos įkainis yra kur kas didesnis nei tos pačios pozicijojs kontraktinis pasiūlymas. Bet kol bandote užsirekomenduoti gerą vardą, įrodyti, ką sugebate ar pasidengti pragyvenimo išlaidas, tokia patirtis yra labai teigiamai vertinama.

Teks nemažai investuoti į kursus, bet grąža tikrai didesnė

Darbas jachtų industrijoje – kaip teisingai pasirinkti darbdavį?

Jachtų industrija yra nesuvokiamo dydžio ir po kol kas tik didėja. Tačiau jachtų ir darbo galimybių yra įvairiausių: jūs galite dirbti deckiu ir ant 25 metrų burinės medinės jachtos arba galite dirbti jau ant super- jachtos, kurios turi n aukštų skaičių, asmeninį sraigtasparnį ir aptarnauja tik ypatingai turtingus žmones. Tai kaip žinoti, kuris pozicija yra geresnė?

Daugiausiai teigiamų atsiliepimų darbo vietos

Vienas paprasčiausių patarimų –  geriausia yra dirbti ant privačių jachtų, nes paprastai savininkai gerbia savo įgulą, būna nusistovėjusi darbotvarkė, savininkai dažnai palieka laivą ir įgulą, todėl sąlyginai taip yra lengviau, bet neužsisvajokite, dirbti vistiek reikia. Sudėtingesnis darbas yra ant nuolatos nuomojamų jachtų (charter’ių)– nes vienus svečius keičia kiti, pasiruošimams įgula turi minimalų laiko tarpą, o svečiai būna labai įvairūs…

Todėl, jei yra galimybė rinktis, geriau rinktis dirbti privačiuose laivuose, bet žinoma, tai nėra taisyklė. Kartais net ir vienas savininkas gali būti pakankamai pamišęs 🙂

Taip  pat manoma, kad mielesni klientai būna ant burinių, nei ant motorinių jachtų.

O labiausiai trokštama darbo vieta žinoma yra (super/mega) jachtos kur galimas svečių skaičius iki 12 žmonių, o įgulos net dvidešimt keli. Kodėl šitos skaitomos gera vieta dirbti? Įsivaizduokite, kas  gali sau leisti išsinuomoti savaitei jachtą už 700 tūkstančius eurų, ir atvykti tik 10-12 žmonių? Žinoma, turtinga šeima paprastai lydima, kelių auklių, apsauginių, jie paprastai ramūs, kultūringi saugo privatumą ir nekelia didelių bėdų, be to galima tikėtis LABAI dosnių arbatpinigių.

Daugiausiai neigiamų  atsiliepimų darbo vietos

Patys BLOGIAUSI atsiliepimai industrijoje yra apie sąlyginai pigias motorines jachtas (kelių aukštų, kurių nuoma siekia kelias dešimtis tūkstančių) ir ir naujus brangius katamaranus. Todėl, kad  jas gali įpirkti šiek tiek “prakutę“ verslinkai, linkę pasipuikuoti prieš draugus ir aplinką. Pastarieji paprastai mėgsta gerai pasitūsinti, todėl visomis prasmėmis, tai yra sunkiausias darbas ir psichologiškai ir fiziškai.

Galima įsidarbinti ir tikrai keistuose pavyzdžiuose

Darbas jachtų industrijoje ir jo pliusai

Kai Lietuvos jaunuoliai lekia pasidarbuoti į artimų šalių šiltnamius,  greitų pinigų, aukštesnio pragyvenimo lygio šalių jaunimas, lekia į jachtų industriją. Taigi pliusai yra tikrai gana apčiuopiami:

  • Geras atlyginimas
  • Aplankysite ir pamatysite daug neįtikėtino grožio vietų
  • Paprastai gyvenama laive, todėl nepatiriama jokių papildomų išlaidų tokių kaip nuoma
  • Darbo vieta suteikia visą maistinimą ir būtinas priemones
  • Paprastai darbdavys apmoka net ir skrydžius iš/į darbo vietą
  • Jei tai nedidelis savininkų laivas, paprastai šie labai mielai, vedasi savo įgula į prabangius restoranus, perka daiktus, kartais net drabužius ir leidžia linksmintis kartu
  • Jei tai nuomojamos jachtos, vakarų pasaulyje arbatpinigiai yra praktiškai privalomi (ir nepalieka tik apsimetėliai turtuoliai), o juos skaičiuoja apie 5-10 procentų įgulai nuo nuomos kainos (pamenat kai minėjau, kad prabangių superjachtų nuoma gali būti pusės milijono ir daugiau, taigi..)

Darbas jachtų industrijoje ir jo minusai

Tai ta dalis, apie kurią prabangią mašiną vairuojantis kaimynas jums tikrai nepapasakos… Viename žinomame Jachčių (žmonių dirbančių industrijoje) forume juokaujama: …taip aš gaunu daug, bet sumokėčiau tiek pat, kad tai, ką mačiau, galėčiau atmatyti… 🙂

  • Nors ilgau nei pusę metų dirbantiems jūroje nėra taikomi valstybės mokesčiai (net Lietuvoje), bet lygiai taip ir nekaupiate, jokio savo socialinio draudimo ar pensijos fondo.
  • Gyvensite labai mažytėje kajutėje (dažniausiai be iliuminatorių ir liukų) ir, žinoma, su visiškai  nepažystamu žmogumi
  • Gyvensite atskirai nuo šeimos, jei darbas pastovus, rotacija gali būti keli mėnesiai be šeimos ir mėnesis namie, jei sezoninis, galite namie nepasirodyti ir pusmetį
  • Jei tikitės, kad pareigybės ir valandos aprašytos sutartyje bus tik tokios, tai teks nusivilti, savininkai ir svečiai, neleis jums mėgautis ramybe ar saulės voniomis, net jei fiziškai darbo nebus, eisit blizginsite ir dirbsite nuolatos, o tai kas privaloma dirbsite ir naktimis, jei tik to reikės
  • Absurdo šiame darbe tikrai yra labai daug, kaip pvz. išrikiuota visa įgula į krantą išleidžiant ir pasitinkant savininką arba įgulos kėlimasis į krantą kartu, kad galėtų klientams išgrėblioti akmenukus ir patiesti dekiuką pleže (žinoma, kitų žmonių akivaizdoje) arba dar blogiau stovėjimas už nugaros kol seną pilvotą dėdį masažuoją į anūkes tinkančios merginos
  • Turtingi mėgsta mokėti dideles sumas, vaišinti jus, o gal net ir visą barą, demonstruojant savo galimybes, bet nesitikėkite, kad jums kada nors pakels atlyginimą

    Šiame darbe be sunkumų pasitaiko ir gerų akimirkų

Ar sunku gauti darbą?

Na mūsų patirtis rodo, kad tikrai ne. Iš 4 išsiųstų CV gauti 2 pasiūlymai dirbti ir bent 2 pasiūlymai susitikti. Vėliau net dėl CV laikymo sistemoje, gaudavau užklausų ar domintų tam tikros pozicijos. Darbo ieškoti galima internetu: užpildžius įdarbinimo agentūrų platformuose savo CV arba sekti populiariausias grupes, kur neretai, vieni kitų ieško jau dirbantieji (Facebook Palma yacht crew). Dar vienas populiarus būdas – nuvykti į Palma ar kokį kitą centrą ir vaikščioti su CV rankose, bendraujant su jachtų kapitonais. Pastaruoju atveju labai svarbu prisiminkite elgesio jachtoje etiketą, čia, nes jūsų pasirodymas ant denio, baksnojant į petį kapitoną, gali baigtis labai prastai. Kaip vienas labai patyręs draugas kapitonas sakė „..jei Palmoje negali patekti į jachtų industriją kažkas su tavim labai negerai“, todėl nenusivilkite vėliau ar anksčiau čia pasiseka visiems 🙂

…jei Palmoje negali patekti į jachtų industriją kažkas su tavim labai negerai

Mūsų patirtis

Mes norėjome dirbti dviese ir mums pasisekė gauti darbą kartu, ant laivo gyvenome tik mudu, o savininkė su draugais vis atvykdavo tik pabūti. Kitas didelis pliusas, laivas buvo smarkiai neparuoštas sezonui, todėl priimti svečius, buvo beveik neįmanoma, todėl mes nuolatos tiesiog dirbome laivo priežiūros darbus, nelakstydami pagal kažkieno įnorius. Nors… ir tai ši istorija pasisuko kiek prasta linkme, nes vėliau atsirado rimtų techninių laivo bėdų. Tačiau mums šis pirmas ir paskutinis sezonas, buvo įdomi ir nebloga patirtis.

Jei negali tokio įpirkti, bet bent jau gali pasibandyti gyvendamas kokį sezoną 🙂

Pabaigai apibendrinant, jei turite darbštumo ir noro dirbti, bei jaučiate silpnybę, jachtoms ir nuostabiems vaizdams, darbas jachtų industrijoje turėtų būti puiki išeitis. Pakeliausit, patobulėsit ir užsidirbsit nemažai pinigų, o gal net nuspręsit kilti į aukščiausius profesionalus. Tačiau reikia suprasti, kad galite patekti ir į labai gerą laivą su nuostabiais savininkais su kuriais apiplauksit pasaulį ir dar gausite puikų atlyginimą, bet galite patekti į ganą žeminančią legalizuotą vergiją, todėl turite teisę tai žinoti.

Romantikos šiame darbe tikrai netrūksta

Beje, Atminkite visur galioja tos pačios gyvenimiškos taisyklės… Kai kur gali siūlyti paprastesnį laivą, su šiek tiek mažesniu atlyginimu, bet žmoniškomis sąlygomis arba gali būti didelis atlyginimas, bet būkite tikri jūs tikrai atidirbsite už visus tuos pinigus 🙂

O kaimynui Petrui kuris gauna po 5000 ir “…nieko ten iš jo nereikalauja, neprašo ir jokios patirties nereikia, tik deginasi ant denio…”, neprieštaraukite, tai greičiausiai yra tas laikas, kai jis gali jaustis baltu žmogumi…