Garmin inreach

Garmin inreach

Kodėl?

Mažytis, į delną telpantis telefoniukas, toks nenaudingas ir nepatogus krante, bet nepamainomas draugas jūroje. Šis mažylis suteikia palydovinį ryšį kurio dėka, net ir vandenyno viduryje gali pasiekti savo draugus, artimuosius ar pagalbos centrą. Mūsų turimas modelis Garmin inreach mini. Mažytis, be klaviatūros, tačiau patogesniam žinučių skaitymui ir rašymui galima surišti su saviškiu telefonu, turi pagalbos mygtuką, kurį aktyvavus į palydovus išsiunčiamas pagalbos šauksmo signalas, taip pat pagal pasirinktą planą (pasirinktu dažnumu) online deda buvimo vietos taškus.

Mums šis aparatėlis buvo būtinas, nes dėl ilgo MMSI (radijo ryšio numerio) gaminimo, mes negalėjome įsigyti nei AIS nei Epirbo, todėl praktiškai neturėjome, jokio palydovinio pagalbos šauksmo galimybės. Daug skaitėme forumų, daug domėjomės ir pagaliau nusprendę, kad šis aparatėlis patikimas –  įsigijome, tiesa jo neužtenka reikia pasirinkti norimą planą (kaip telefonui) galima mėnesinį arba metinį, pagal planą  skirtingai priklauso žinučių ir lokacijos vietų skaičius, daugiau apie planus rasite čia.

Jį pirkome marinos parduotuvėje, kaina buvo apie 330 eurų. Gavus pirmas įspūdis neįtikėtinai mažas ir ką tokia maža antentytė gali padėti. Sekdami instrukcijas šiame puslapyje, greitai ir nesunkiai aktyvavome ir pasijungėme. Mūsų plano kaina 20 eurų mėnesiui su galimybe, bet kada sustabdyti. Į šį planą įeina neribotas kiekis jau iš anksto paruoštų žinučių, kurias susiformatuoti galite patys, ir 10 paprastų žinučių, plius kas 4 valandas padeda mūsų naują lokacijos vietos tašką, kurį galima sekti visiems įsijungusiems šį puslapį.

Privalumai:

Viso plaukto atstumo metu, pagal jo dėliotus taškus sekimas tikslus. Taip pat, plaukiant į Kanarus, kiekviena rytą gaudavome iš draugo atnaujintas orų prognozes, plius matydamas mūsų tikslią lokacijos vietą orų atžvilgiu, gaudavom gana tikslius nurodymus, kur geriau sukti, kad pagauti reikiamą vėją. Žinutes gavom visada sutartu laiku, kartais ir patys atrašėm, viskas veikė. Plius, šeima nuolatinai galėjo tikrinti mūsų judėjimą, taip būdami ramūs, kad mes vis dar plaukiam. Tokia mūsų patirtis.

Iš internete skaitytų patirčių, žmonės šį daikčiuką gyrė labiau nei bet kokį Epirbą ar Sartą. Kodėl? Nes išsiuntus pagalbos šauksmą, tu turi galimybę gauti atsakymą, pasitarti, net tiksliai žinoti kokia ir kada pagalba tave pasieks, kas tokiais atvejais yra neįkainojama…

Trūkumai:

Pats didžiausias trūkumas su kuriuo susidūrėme, trumpai laikanti baterija, iki 50 valandų, tai yra dvi paros. Todėl jis praktiškai visuomet yra krovime, kišenėje nepasinešiosi, bet įtaisius į saugią vietą elektros daug nenaudoja, todėl galima su tuo susitaikyti. Tiesa, brangesnis, gali būti, kad laikys ilgiau, reikia skaityti aprašymus.

Komentaras:

Jei plaukioti žadat priekrantėse, be ilgų ir tolimų atstumų, jau esate apsiginklavę AIS, Epirb, gal net Navtex Garminas tikrai nereikalingas. Orų prognozes gausit į Navtexą, jei pataikysit ir įsiklausysit išgirsite per radiją, blogiausiu atveju visuomet galima užsiklausti didesnių laivų pamačius žiburėlį, jiems išmanios įrangos tikrai netrūksta.

Jei kaip ir mes dėl kokių nors priežasčių neturite visų kitų įrenginių, tikrai labai rekomenduotinas daikčiukas, na nebent norint varyti Old school stiliumi.

Jei įrangos netrūksta, bet tikslas ilgi ir tolimi atstumai, toks aparačiukas tikrai labai naudingas, prognozės tikslios ir visada laiku, ir kur kas ramesnis artimųjų miegas naktimis.

Dėl baterijos, galima pasidomėti daugiau yra yellow box kurie laiko ilgai, tiesa brangesni, bet iš principo ir su šiuo mažyliu galima išsiversti.