Automatinė identifikavimo sistema (AIS)

Automatinė identifikavimo sistema (AIS)

Kodėl?

Automatinė identifikavimo sistema leidžianti matyti kitus laivus ir rodanti tave kitiems yra privaloma tik komerciniams ir dideliems laivams, bet ne ką mažiau populiari ir žinoma tarp jachtų. Jachtoms ji neprivaloma, bet tai didelis patogumas ir privalumas leidžiantis kur kas ramiau miegoti naktimis.

Nemažai skaitėm ir domėjomės, buvom gavę rekomendaciją apie  Matcsutec HP-33a kinišką variantą, jį turintys labai džiaugėsi, o ir atsiliepimai visame internete tikrai geri. Tačiau, kadangi nenorėjom atskiro įtaiso (kad neapsikrauti ekranėliais ir monitoriais) su gera akcija pasirinkom kitą variantą Vespermarine smartAIS XB-8000, kuri kartu su gps antena (Veper marine SP160 AIS VHF) kainavo 550 svarų, o įsigijom šioje svetainėje.

Privalumai:

Šis AIS yra be atskiro ekrano, todėl jį pasijungėme ant savo Ipad, kurį naudojome vietoje ploterio. Didelis privalumas, kad šis AIS turi galimybe dalintis savo gaunamais duomenimis per wifi ryšį su kitai įrenginiais. Vadinasi nėra vieno kabelio, tą pačią informaciją galima matyti kompiuteryje, atskirose planšetėse, telefonose ir kituose įrenginiuose.

Pasijungti galima ir kaip atskirą ekranėlį per jų programėlę deckWatch arba draugauja su Isailor ir galima dėti kaip papildomą sluoksnį ant naudojamo jūrlapio, kas yra labai patogu –  matyti ne tik trikampėlius, bet ir jų tikrą išsidėstymą realioje vietoje.  Jų programėlyje yra gausu nustatymų, dėl laivų rodymo, aliarmų, atstumų ir panašiai, Isailor automatiškai yra aliarmas, jei su kitu laivu yra susikirtimo galimybė.

Ekrane iš karto rodo laivą, judėjimo kryptį, o paspaudus ant laivelio rodo pavadinimą, kursą, greitį ir kitą informaciją kiek laivas yra suregistravęs sistemoje.

Trūkumai:

Po kol kas minusų nepastebėjome.

Komentaras:

AIS nesuteikia nei pirmenybės, nei papildomų teisių, todėl ant laurų užmigti nevertėtų ir tiesa tokia, kad labai daug jachtų jų neturi, o žvejai visuomet ir turimą išjungia, todėl budrumas vistiek privalomas.

Yra pasaulyje vietų, kur net ir turint AIS rekomenduojama jį atjungti, dėl piratų tikimybės, o tokių vietų pasaulyje deja, bet vis daugėja.

Bet vienareikšmiškai AIS ypač keliaujant dviese suteikia daug ramybės… Pamačius šviesas nebereikia intensyviai sekti viskas matoma ant jūrlapio. O net ir netolimas prasilenkimas, kai tiksliai matai kokiu atstumu ir kada jis tave pralenks, leidžia visiškai atsipalaiduoti.

Neabejojame yra daug išmanesnių,didesnių ir gražesnių įrenginių, tačiau, manome, kad kainos ir kokybės santykis šiame mūsų pasirinkime išaikytas labai geras.

Daugiau  techninių specifikacijų rasite parduotuvėje apie šį produktąhttp://www.cactusnav.com/vesper-marine-xb8000-transponder-with-built-wifi-p-12724.html