Žiemojimas Gran Kanarijoje

Žiemojimas Gran Kanarijoje

Gran kanarijoje su pertraukomis praleidome virš  3 mėnesių, nors laiko pojūčių atrodo geriausiu atveju kaip pora savaičių, laikas ne pralėkė, bet atrodo nuskrido, Antlanto šiaurės vėjo greičiu. Po truputį ruošiamės salos palikimui, todėl būtų sąžininga aprašyti savo atradimus, mėgstamiausias vietas ir rekomendacijas, ką veikti, kur valgyti ir ką pamatyti šioje saloje. Tik iš karto turiu paminėti, kad visko tikrai nespėjome, tai neabejotinai perliukų čia yra ir daugiau….

Bendras pojūtis Gran Kanarijoje –  kalnuota, sala kurių žaliąją dalį puikiai panaudoja žemdirbystei ir ūkininkavimui, saloje nemažai pramonės ir čia įsikūręs didžiausias Kanarų miestas Las Palmas. Jei lygintumėme su kita Kanarų panašiausią salą Tenerife, Gran Kanarijoje daug mažiau turistų ir zonų su išpuoselėtais turistiniais kurortais, gyvenimas čia visuomet intensyvus ir vyksta sava vaga.

Vaizdas nuo kalnų į Las Palmas pusę

Pirmiausia kaip ir dera apie sostinę. Las Palmas didžiulis miestas susidedantis iš milžiniško uosto (tiek jachtų, tiek pramoninio), senamiesčio su katedra, San Cristobal žvejų kaimelio, ir aplink didžiausią paplūdymį įsikūrusio turistų centro, o visa tai apjungia miestui būdingos gatvės, parkai ir prekybos centrai.

Jei esate architektūros ir senamiesčių gerbėjas, rekomenduotumėme pasiekti San Cristobal buvusį seną žvejų kaimelį su spalvotais nameliais bei katedrą. Čia palmių apsuptyje paklaidžioti baltais ir spalvotais ispaniškų namelių gatvelėmis, pasigrožėti mediniais kanarietiškais išpuoselėtais balkonais, spalvotom papūgėlėm (jei pataikysit), nepraleiskit progos šalia katedros įlysti, į kokią vietinę knaipę vyno. Vidiniuose kiemuose įrengti faini bariukai, tik, kad tai pavyktų reikėtų tai daryti ne sekmadienį ir ne siestos metu (14.00-20.00). Bet, reikėtų paminėti, kad nors Kanarai apgyvendinti vietinių nuo labai senų laikų, bet gyventojų ir turistų antplūdis suintensyvėjo tik XIX a. todėl, senamiesčių ir autentikos tikrai nedaug, vyrauja naujų laikų statyba.

Vietinės senamiesčio knaipės labai pigios ir smagios

Jei pleškina saulė ir pirmiausia norisi įgauti spalvą, puikiausiai tam tiks Las Palmo turistų centras  – Las Canteras, milžiniškas paplūdimys šiaurinėje dalyje.

Las Canteras paplūdimys ir pradedantieji bangelntininkai

Jei mėgstat aktyvesnį poilsį nepamirškit lastų, akinių ir vamzdelių tikrai rasit ką nors įdomaus aplink rifą. Jei sąlygos bus tinkamos, galbūt net galėsit išbandyti banglentes, nes mokyklų čia daugybė (jei vandenyje yra bent 50 surferių – vadinai sąlygos tam tinkamos). Tiesa, labai svarbi informacija, per daug neatsiplaiduokite, čia Jums ne Baltija ir potvyniai su atoslūgiais labai reikšmingi Jūsų paplūdymio veikloms. Per parą vanduo kyla ir leidžiasi du kartus nuo 2 iki 3 metrų, nesimaudykite ir neplaukite toli per atoslūgį, nes nepajusite kai atsidursite vandenyno viduryje, nes trauka milžiniška, nepalikite daiktų arti vandens ir saugokite savo pipirus (mažuosius).

Per atoslūgį rifo dalį galima apžiūrėti ir nesušlapus

Papramogavus pats laikas užkąsti. Taigi mūsų manymu, viena geriausių vietų jūros bjaurybėms tai Amigo Castilo. Vietinis bariukas pakibęs virš jūros (jei bangos didžiulės, kai šios lūžta taip, kad net šokteli nuo garso), bariukas su plastikinėmis kėdėmis ir staliukais, dažnai reikia palaukti eilėje ir būtina išsiplėšti numeriuką ant įėjimo, o pietų metu garsas nuo vietinių kurtinantis. Nors visas maistas LABAI geras, bet  mums patys skaniausi yra ant griliaus kepti maži aštunkojai (geriausi ever), grilinti kalmariukai, jūros gėrybių salotos, kanarietiškos bulvytės ir vietinis vynas. Tai yra ta vieta, kur galima iš tikro pamėgti tuos bjauriukus….Geriausia lankytis pietų metu nuo 12.00 iki 16.00, nors vakare  atsidaro vėl, bet pasirinkimas smarkiai susitraukęs ir nematyti to vaizdo, kuris nebejotinai įtakoja ir maisto skonį. Meniu – einate baksnoti pirštu į suguldytas jūros bjaurybes. Kainos taip pat nesurašytos, bet apsivalgius visko ir su vynu, žmogui gaunasi nuo 15 iki 20 eurų.

Meniu nėra gausus, bet LABAI vertas dėmesio, net jei įprastai bjauriukai nepatinka

Paeja (kartais Paelja rašoma Paella) tipiniai ispaniški ryžiai didelėje keptuvėje su padažu ir jūros bjauriukais, geriausia bandyti taip pat Los Canteros esančiame El Tipico Espanol barelyje ir būtinai su jūros bjaurybėmis (Marisco). Su porcijom nepersistenkit paskutinį kartą kai ėmė penkiems, tai bent dvi porcijas parsinešėm ir namo.

Gėrybių būtent tiek kiek priklauso…El tipico Espanol

Jei keliaujate kitoje miesto dalyje ir esate greito pigaus maisto mėgėjai rekomenduotina vieta greitiems ir skaniems kebabams saugantiems piniginę ir sveikatą Kbir Doner kebab (159 atsiliepimai 4,9 atkreipkite dėmesį užsisakant su pasisveikinimu ir padėka, kaina mažesnė).

Jei pasiilgote lietuviško alaus, o gal ispaniško kavos kokteilio, kurie čia gaminami nuo 1970 metų? Aplankykite mūsų draugus Rasą ir Dainių La Posada, kur jus pasitiks ne tik geros kainos, nuoširdžios šypsenos, bet ir  lietuviškas “Labas”!

O gal net pasiseks ir aptarnaus ši žavingoji Ota 🙂

Jei norite dar ekonomiškiau, keliaukite į turgų Mercado central de Las Palmas. Geriausia keliauti apie pietus, kai pardavėjai nori išsiparduoti produkciją, geriausios nuolaidos ir pasirinkimas antrame aukšte, čia rasit ne tik geriausių tikro skonio vietinių vaisių ir daržovių, bet yra ir Aloe Vera, eucalipto šakų (va ir lauktuvės) 🙂

Vietiniai salos produktai, žinoma, visi į kadrą netilpo…

Iš principo jei išklydote iš turistinių kelių ir matote vietinę užeigą su vietiniais, galite bandyti, piniginės neturėtų nuskriausti, būtinai pasimkite Pimientos užkandį, sukeptos mažytės paprikytės su druska! Sangrios mėgėjai būtinai pasiprašykite ispaniško analogo Tinto de Verano, tai raudono sauso vyno kokteilis!

Kadangi miestas didelis ir smagu jį aplėkti dviratukais, siūlyčiau išsinuomoti dviračius dienai, eiliniame nuomos punkte diena apie 6 eurus už dviratį. Neimkite geltonų miesto dviračių Sycycleta, nes pusvalandis 1,5 euro esant bent keturių asmenų  kompanijai, praktiškai pigiau su taxi nusigauti į kitą miesto galą.

Su dviračiu aplėkti viską kur kas greičiau ir patogiau, nors pats miestas, nėra labiausiai pritaikytas dviračiams…

Automobilį nuomavomės keletą kartų, jei vienai ar porai dienų  visai pasiteisino šie ofisiukai, dienai apie 25 eurai ir jokių 1000 eurų užšaldymų, su mistiniais nuskaičiavimais mėnuo po atostogų.

Jei dar pritrūko pramogų ir norisi daugiau gamtos išbandykit pasivaikščiojimus  šiaurinėje Las Canterų dalyje, kur baigiasi civilizacija ir prasideda uolos. Taigi pora trejetų dienų Las Palme garantuoju neprailgs net ir patiems aktyviausiems keliautojams.

O jei tiek laiko ruošiatės ir planavot atostogas o čia atskrendat apsiniaukę ir vėjuota??? Atostogos sužlugdytos? Visai ne… Kanarų sėkmės paslaptis didžiuliai kalnai nuolatos sulaikantys debesis ir prastą  orą vienoje salos pusėje, kas reiškia, kad kitoje pusėje visuomet garantuota saulė. Taigi jei oras blogas, čiumpam mašina ir leidžiamės žemyn. Pirmoji stotelė galėtų būti Tufia. Už oro uosto, pramoniniame rajone pasislėpęs autentiškas žavus ispaniškas kaimelis uolose. Čia labai gražu snorkelinti nes po vandeniu nemažai uolų, o ir pats miestelis, labai savotiškas, jokių turistų ir šiazlongų, vien vietiniai. Jei labai malonus dėdė siūlys pas jį pietauti, geriau to nedarykite… matomai turistų nedaug, tai iš tų kelių bando paimti kaip už visus. Bet kaimelis ir povandeninis pasaulis tikrai vertas dėmesio, tik pasidomėkite potvyniais ir atoslūgiais, daiktus palikite kuo aukščiau.

Pasislėpusi Tufia

Susipažinus su vietine flora ir fauna, būtina užsidėti varnelę Mas Palomos kopose. Pats miestelis tai kaip Šventosios ir Palangos blogesnysis variantas…nyku, daug kičo, daug keistos ir garsios muzikos, ne visada valgomo maisto… Beeeet kopos yra vertos tos varnelės jūsų atostogose, šioje dykumoje prie vandens gera vieta, pasiritinėti ir pačiuožinėti kopose padaryti įspūdingų foto, gi reikia duoklę atiduoti ir socialiniai medijai…:)

Greitas stabtelėjimas

Kai ausys, batai ir kitos ertmės pilnos smėlio, laikas maudynėms. Pietinėje dalyje, įsusikūrę visi turistiniai kurortai, pasižymintys ypatingai žydru vandeniu išpuoselėtai paplūdimiais ir geru servisu. Na, gi atostogaujant norisi pasijusti kaip atostogose viskas įskaičiuota 🙂 mūsų mėgstama vieta Anfi beach, bet tam tinka bet kuris aplink esantis paplūdimys tiek ir Puerto Rico ar Armadradores.

Mūsų mėgstamiausias maudynėms Amfi beach

Jei neišsirinkote iš šių atvirukinių paplūdimių, o gal jau ir pasimaudėt, galima  lėkti į Puerto de Mogan. Šis miestelis sakykim būtų Nidos atitikmuo. Labai daug turistų, bet labai žavus uostelis ir senamiestis, daug išpuoselėtų gėlynų, labai prižiūrėti nameliai ir gausybė maisto vietų. Kadangi mūsų čia patirtis daugiau su laivu, tai mėgavomės pačių ką tik pagautu ir paruoštu tunu ir vietinių užeigėlių neišbandėm, bet tikrai galima teisingai pasirinkti  ir patiems, pagal atsiliepimus internete, svečių veidus ir interjerą.

Puerto de Mogan

Vienai dienai  tokio maršruto daugiau nei užtektinai…

Kitą maršrutą siūlyčiau tiems, kurie trokšta patys atradinėti salą ir nebijo pavairuoti serpantinais, be to įspūdingiausia gamta yra Šiaurėje.

Pakeliui, galima stabtelti El Puertillo, kartais čia būna įspūdingų surferių ir juos talžančių bangų pasirodymai. Bet čia neužsistovim ir lekiam į Agaetes. Čia akinamai baltas ispaniškas miestelis ir puiki proga dar šiek tiek pasimaudyti šalia esančiuose natūraliuose baseinose Las Salinas (neišsigąskit bekelės viskas su ja gerai, tik važiuokite lėtai). Jei priėjote natūralius baseinus kuriuose pliuškenasi žmonių, viskas gerai pasimėgaukit jais, žalių kalnų ir baltų namelių apsuptyje.

Las Salinas natūralūs baseinai geru oru

Jei priėjote ir nematote jokių baseinų ir tik lūžta 5 metrų bangos, tai jau teks pasiplaukiojimus atidėti, bet bangų vaizdai galiu pažadėti užlaikys. Beje, neramiu oru natūralūs baseinai yra pavojingi, atėjusi neplanuotai didelė banga Jus gali išplokštinti į uolas arba išnešti į vandenyną, taip kad būkite protingi, jei esat vieninteliai, o aplink kiti jus tik fotografuoja, vertėtų apsvarstyti ar elgiatės teisingai. Sakot vieni juokai? Ne visai… kasmet Kanaruose kas nors iš turistų žūva natūraliuose baseinuose pasirinkę juos netinkamu oru.

Ir tie patys paplūdymiai ne tokiu tinkamu oru

Bet bangos užlaikys…

Pasimaudžius metas spausti į kalnus aukštyn. Tikslu rekomenduotumėme užsidėti Artenarą. Iki jo ves labai gražūs žalių kalnų serpantinai, ūkininkų gyvenvietės ir kita graži neturistiška gamta. Artenara, labai žavus miestelis, kur vienas svarbiausių dalykų turėtų būti PIETŪS. Restaurante La Cilla…. vaizdas už milijoną, maistas už  šimtus, o tikroji sąskaita keturiems žmonėms apie 40 eurų (čia su steiku)… Čia yra ta vieta kur ateini papietauti ir gali būti, kad užsibūsi pora valandų, nes personalo nedaug, jie nespėja… o tu tyliai džiaugies, kad gali čia sėdėti ilgai ilgai…

Su tokiu vaizdu nesinori skubėti

Po gero maisto, nesinori skubėti į automobilį, todėl būtinai užsukite į Museo etnografico casas, nemokamas, jaukus, žavus ryškiaspalvis muziejus ir galimybė pasivaikščioti po autentiškus namus ir pažiūrėti kaip atrodo gyvenimas uolose.

Labai fotogeniškas muziejus tinkamas virškinimo etapui

Greičiausiai popiet, jau saulė risis į kitą pusę, todėl laikas leistis į kanjonus primenančius kalnų serpantinus kelias GC-210. Kai žavėsitės kalnų ir skardžių šlaitais, staiga išdygs seną malūną primenantis statinys ant skardžio (tikrai neįmanoma pražiopsoti), nepralėkite, lipkite lauk čia Mirador del Molino. Būtina sustoti ir pasigrožėti užtvanka iš aukštai, drąsiausi prisės ant krašto…

Reikia prieiti prie pat krašto, kad pamatyti šitą “suoliuką”

Galiausiai jau raitysitės kalnų tarpekliuose ir mėgausitės gamta, kol horizonte sušmėžuos šiltnamių balti lopai. Sveiki atvykę į La Aldea de San Nicolas. Ūkininkų kaimelis, nieko lankytina, bet raitysite siaurytėm gatvelėm tarp nušiurusių bananų ir papajų šiltnamių plantacijų… Gal aš nenormali, bet man tokie pašiurę kaimeliai mėgstamiausi Jei yra laiko pasiblaškykite, gal rasite ir vietinės ūkininkų produkcijos. Spaudžiam toliau į Playa de Aldea… sustojame nedideliame žvejų kaimelį, švarus tvarkingas… žiūrėdami į vandenyną, sukam į kairę ir tokiu skurdoku parkeliu einame pirmyn kur randame dar šiek tiek gamtos stebuklėlių. Be įspūdinga uola papuošto paplūdimio,  į vandenyną žiūri natūralus pats susiformavęs  tvenkinys, kuriame anksčiau žmonės net žvejodavo! Čia nuostabi vieta palydėti saulė ir apžiūrėti Tenerifės Teidės šešėlius.

Ežeriukas šalia vandenyno, tinka ir “varlytėms”

Galiausiai paskutinis taškas  – Mirrador del Balcon, gražu, įspūdinga, užsidedam varnelę ir jau temstant laikas namo! Neapsigaukite ta mintimi, kad ką tik buvome paplūdimyje… nes iš čia išvažiuoti, dar teks neblogai paraityti kalneliais, todėl geriau nesusivėlinti.

Jei važiuosite šviesoje, matysite nemažai laukinių paplūdymių, dažnai tolumoje ir stoviniuos koks vienišas kemperis ar mašinytė… bandykite rasti kelią, tikrai verta… Iš principo kiek turėsite laiko ir galimybių ir kiek leisitės į kalnus per tuos mažyčius kaimelius, stosite, pažindinsitės su vietiniais, kilsite virš debesų, stosite ant skardžių, visi keliai bus nepakartojami. Visų kelių tikrai nespėjome išmėginti , bet geri atsiliepimai atskriejo ir apie miestelius Terror ir Santa Lucia. Beje pamiršau paminėti, Jei būsite Aruca, galit už keletą eurų gauti vietoje gaminamo romo eksursiją ir degustaciją (Simas sako, kad blogas, nes galvą skaudą), bet gal Jums geriau veiks….

Taigi 5-6 dienos praleistos tikrai intensyviai, tuoj bus laikas namo… o kaip namo be lauktuvių? Taigi shopingas čia tikrai ne paskutinėje vietoje…Gran Kanarijoje yra kažkokios formos duty free forma, kodėl kažkokios formos? Nes PVM čia kažkam skaičiuojama, kažkam neskaičiuojama ir dar gi skirtingo dydžio, todėl nesigilinant į logiką, čia tikrai yra pigiau nei Lietuvoje. Jei turite automobilį didžiausias shoppingo rojus Las terazas, jei ne, nesigraužkite pačiame Las Palme parduotuvių netrūksta.

Į klausimą ar verta čia vykti? Atsakymo nėra, papasakojau galimybes, o ar tai priimtina reikėtų spręsti patiems, bet pagrindiniai pliusai čia sutraukiantys visus turistus:

  • Tai yra Europa, vadinasi čia galioja šengeno erdvė, įstatymai ir europietiškas servisas;
  • Net ir šalčiausią mėnesį, orai šiaurinėje dalyje atitiks lietuvišką vasarą (diena maloniai šilta, vakare užteks švarkelio), o pietuose net karšta;
  • Iš principo dėl lokacijos, šios salos nėra labai turtingos, dėl tos pačios priežasties daug prekių saloje neturi jokio PVM, todėl maistas ir pragyvenimas yra palyginti pigūs;
  • Žiemos metu čia būna daug pigių skrydžių, su persėdimais pasistengus galima pirmyn atgal suskraidyti ir už 100 eurų.

Mes nesiryžtame Gran Kanarijos vertinti kitų salų ir vietų fone, mums čia viskas labai tiko ir patiko ir praleidome puikią žiemą. Bet pabaigai reikėtų paminėti, kad jei Jūsų akys pratusios prie Maldyvų, Karibų ar kitų egzotiškų vaizdelių, vargu ar šios salos Jus gali labai nustebinti ar apakinti todėl tokių skambių pavadinimų kaip “rojus žemėje” aš nevartočiau… bet pasimėgauti šiluma ir geru maistu tikrai verta 🙂

Windarellinams Gran Kanarijoje buvo smagu, o dabar laikas kelti bures!