Dar šiek tiek buriavimo

jūrligė

Dar šiek tiek buriavimo

Trumpai apie buriavimą Kanaruose… Jei norėčiau savo draugams pasiūlyti atostogas ir parodyti kaip smagu yra buriuoti, niekada nepasiūlyčiau Kanarų 🙂 Taigi… vandenynas…per jo ilgį įsibėgėjantis vėjas, kuris dar tarp salų subėga į koridorius, sukeldamas juose tikrus štormus, o tokia masė vandens, žinoma, įsisiūbuoja labai greit ir labai galingai. Mūsų jachtoje buvę du turistai po poros plaukimų išlipo pasakydami, kad geriau likusią kelio dalį įveiks automobiliu.

Iš esmės stengiantis objektyviai ir paprastai apibūdinti buriavimą čia, tai tiktų posakis kurį girdėjau iš vietinių ,,…vandenynas naujokų nemyli…”. O mūsų asmeniniai išgyvenimai tokie: Mes turėdami šiokios tokios buriavimo patirties, džiaugėmės pagaliau išplauksiantys į platesnius vandenis (tikrąją ta žodžio prasme), tikėjomės sunkumų ir netikėtumų, bet vis tiek jų būta daugiau nei tikėtasi 🙂 Turėjom vieną ramų plaukimą, vieną jau anksčiau aprašytą (naktinį Bermudų trikampį, kur 80 jūrmylių pavirto į 3), tačiau vienareikšmiškai mums tai buvo neįkainojama patirtis, neišdildomi įspūdžiai ir dar, ir dar kartą atrasta meilė burėms ir vėjui.

Taigi pirminis planas buvo aplankyti didžiojąją dalį kanarų salyno išvengiant Tenerifės, tačiau vėjas ir audros mus atrodo persekioja dar nuo Lietuvos. Šios dvi savaitės tikros anomalijos, vietiniai vis kartoja, kad tokių orų seniai nematė. Nesiliaujantis minimalus 25 mazgų vėjas kylantis iki  40 ir žinoma aitinkamos bangos. Taigi tokios orų prognozės neleido plaukti į labiau nutolusias salas, dėl kelių priežasčių: pirma, net jei ir palankia kryptimi, kai esam tik tryse, ilgesni nei 15 valandų plaukimai tokiomis sąlygomis būna labai varginantys (vienas vairuoja, kiti bando miegoti šalia, bet miegas baigiasi su kiekvienu nauju gūsiu); antra, tokiomis sąlygomis, pasileidus pavėjui, paskui gali kilti rimtos problemos grįžti atgal (ypač 3 žmonėms). Todėl iš principo apiplaukėm Tenerifę ir grįžom į namų uostelį Gran Kanarijoje (ir tai  3 dienom per anksti), nes sugrįžimui turėjom tik vieną dieną. Šiuo metu esam uostelyje, antra diena siaučia audra, prognozės vėjo rodo apie 45 mazgus ir 6 metrų bangas (nusprendėm laimės nebandyti). Visi džiaugiamės, kad esam prisirišę prie žemės, nors kartais atrodo, kad net ir visiems 5 švartovams išlaikyti mus sunku.

Taigi trumpai apie praėjusius plaukimus. Tai vienas nemalonesnių buvo 60 jūrmylių plaukimas į vėją (vadinas ir į bangas), tryse pasidaužėm apie 13 valandų. Bangos buvo apie 3-4 metrus.  Tiesa, yra sakoma kad (maždaug) kas 20-25 banga yra dvigubai didesnė už vidurkį, tai tokių žinoma sutikome ir mes… Buvo tokio dydžio bangų, kurių laivas nespėjo perlipti, todėl trenkėsi priekiu ir ji lūžo ant denio (vadinas mums ant galvų), jau nepaisant to, kad besisupant ant tokių bangų vienas bortas praktiškai po vandeniu (bet einant tokiais kursais tai nieko neįprasta) 🙂

Antroji kelionė buvo visai nebloga, vėjas buvo palankus, plaukėm su šonine banga, prie jų dydžių pripratom, todėl sąlyginai, jos buvo net mažos. Tik naktį vienu metu, kai jau ruošiaus užmigti su groto (pagrindinės burės) giko šotu (virve) rankose, kad esant gūsiams spėčiau pašokti ir atleisti ką reikia (kai staigus vėjas dėl burių ploto guldo laivą) įplaukėm į škvaliuką, todėl likusią pusę nakties, bandyti miegoti teko šlapiai. Aaa… vos nepamiršau dar vieną to plaukimo nuotykių… gavom tą vieną “25 bangą” į šoną, tai truputį ir prigulė laivas ant šono 🙂 stovim tryse, vienas laivo šonas po vandeniu, žiūrim ir laukiam kol atsitos, nes ne kažką ir padarysi ir galiausiai atsistoja. Tiesa, nepergyvenkit, tai truko neilgai gal  pusė minutės ir jau vėl plaukėm toliau. Visa kita likusi keionės dalis buvo sakyčiau vienų lengviausių per šį laikotarpį vietoje.

Taigi…dėl laivo pasvirimo, netikėtai į veidą nulūžtančių bangų, netikėtų gūsių ir jų pridaromos veiklos mums, fotografuoti nei norisi, nei yra laiko, nei jėgų, todėl nuotraukų iš plaukimų nebus. Bet… gera žinia, geresniais orais susukom žavų filmuką. Nors su  su muzika ir montavimu dar yra kur tobulėti, bet manau maloniai susižiūrės. Tiesa, liūdna dalis, plaukiant kažkaip neįmanoma užfiksuoti bangų dydžių, vaizdeliuose jūra atrodo kaip ežeras, tik jachtos pasvirimas ir judėjimo amplitudė gali pasufleruoti tiems, kas su tuo susidūrę.